İngilizce Öğrenirken Aksanların Yardımı



Amerikanlar, İngilizleri her sesi telaffuz etmekle suçlarlar ve "colour, harbour, neighbour" gibi kelimeleri son hecedeki "u" harfi olmadan yazarlar çünkü telaffuz etmedikleri bir harfin kelimede barınmasını istemezler. Peki, Amerikan ve İngilizler eskiden çok benzer bir dili konuşurken, durum Amerikanların İngiliz aksanını eleştirdikleri bir noktaya nasıl evrildi? Bu ikisinden hangisi başlangıç İngilizce öğrencilerine hangi durumlarda, nasıl yardım edebilir?

18. yüzyılda Amerikan İngilizcesi, British İngilizcesine telaffuz anlamında çok yakındı ancak Sanayi Devrimi'yle çok çabuk zenginleşen aileler oldu ve önceden zaten zengin olan aileler, sonradan çabucak zenginleşen bu aileleri kabul etmediler. Dil uzmanları ve öğreticileri, köklü zenginleri, yeni zenginlerden ayırmak için yeni telaffuzlar öneren sözlükler ve rehberler yayınladılar. Bu yeni rehberler, daha kibar ve kulağa soylu gelen bir dili, Amerikan İngilizcesini göstermekteydi.

Ancak tarihi filmlerde yapılan anakronolojik bir hata vardır: Amerikan Kurtuluşunu kurgulayan bir filmde Amerikanlar, bugünkü Amerikan dilini konuşurlar ancak o dönem bir British nasılsa ona çok yakın konuşmaları asıl olan şeydir. Çünkü o zamanlar Amerikan İngilizcesi henüz doğmamış bir aksandı.

Öğrenirken British aksanı mı Amerikan aksanı mı?

Telaffuz edilmeyen harfi atmaları sebebiyle, Amerikan aksanı üzerinden İngilizce konuşmasının daha kolay olduğunu düşünüyorum. İngilizler, daha açık konuştukları, kelimeleri yutup kelime sonlarında açık sesler bıraktıkları için, bir kelimenin ondan hemen sonra gelen kelimeye karışıp gitmezi çok doğaldır. Ayrıca, bir İngiliz, bir Amerikan'dan daha uzun cümleler kurar bu yeni bir İngilizce öğrencisi için işi çok zorlaştırır.

Ancak eğer, aksanlardan gidecekseniz her ikisine de bakın. Çünkü taklit dilin büyük bir alanını oluşturuyor ve İngiliz aksanı bu yolda size daha büyük bir alan sunar. Hatta İskoç aksanını bile deneyebilirsiniz. Çünkü o Britishten daha Britishtir. Bunu bir oyun haline getirin. Oyunu ilk oynarken amacınız, neyin nasıl işlediğini çıkarmaktır. Dil de böyledir.Hatta gramer bakmadan, dizi izleyerek bazı gramer kurallarını oturtabilirsiniz. Bu sizin gramer kurallarına yatkınlaşmanızı sağlar. Dilde dinleme ve konuşma çok önemlidir. Aksan bunun temelini oluşturur.

                                         

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hastalık Hastası Tiyatro Eleştirisi - Moliere

SHEAKSPEAR’IN SARSILMAZ TAHTI ve ACİZ TOLSTOY

Nuri Bilge Ceylan